UNO arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle oynanabilen bir kart oyunu ve aktivitedir. UNO öğrenmesi zaman alan bir oyundur. En kısa zamanda öğrenmek için UNO kartları ve anlamları tam anlaşılmalıdır.
UNO Nedir?
UNO ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkmış bir kart oyunudur. En az iki kişi ile oynanabilen UNO oyunu günümüzde bilgisayar ve mobil cihazlarda da oynanabilmektedir. Oyundaki amaç elinizdeki kartları herkesten önce bitirmek üzerinedir. Eğer elinizde hiç kart kalmazsa kazanan siz olursunuz. Toplamda 4 farklı renkte 112 karttan oluşan bu oyunda kartlar 0’dan 9’a kadar yer alır. Fakat UNO’yu farklı kılan oyunun ekstra kartlarıdır. Bu noktada UNO kartları ve anlamları bilinmeli ve hamleleriniz fark yaratıcı olmalıdır. Peki bu anlamlar tam olarak nelerdir?
UNO Kart Anlamları Nelerdir?
- Tersine Çevir: Oyunun akışı tersine işler. Sağdan sola devam ediyorsa bu kart sonrası soldan sağa devam eder. Tam tersi de olabilir.
- Atla: Sıradaki oyuncuyu devre dışı bırakarak bir sonraki oyuncunun hamle yapması için kullanılır.
- İki Kart Çek: Sıradaki oyuncu ortadan iki adet kart çekmek zorunda kalır.
- Dört Kart Çek: Sonraki oyuncu ortadan dört adet kart çekmek zorunda kalır. Bu kart aynı zamanda joker görevi görür.
- Joker: Kartı kullanan oyuncu yeni bir renk belirleme hakkı kazanır.
- El Değiştir: Bu kartı kullanan oyuncu istediği herhangi bir oyuncu ile el değiştirir.
- Eli Dağıt: Oyunu oynayan tüm oyuncuların kartları ortaya kapalı bir şekilde toparlanır karıştırılır. Ardından sol sıradan başlayarak sıralı bir şekilde tüm oyunculara el dağıtılır. Kart sayısı sıralı bir şekilde ilerler. Önceki kart sayısı önemli değildir.
- Sayı Kartları: 0-9 arasında yer alan sayılardan oluşan kartlardır. Oyunun devamlılığı için gerekli olup herhangi bir anlam taşımamaktadır.
- Boş Kartlar: Oyunu daha eğlenceli hale getirmeye yarayan boş kartlardır. Bu boş kartları oyuncular istediği şekilde doldurabilirler.
UNO kartları ve anlamları tam olarak bu şekildeydi. Oynaması karmaşık gibi görünen bu oyunda kartların ne anlama geldiğini bilmek sizi fazlasıyla iyi bir oyuncuya çevirebilir. Fakat UNO oynarken kurallar normal kart oyunlarına göre çok daha değişik işler. İşin eğlencesi de buradadır. Eğer ki UNO kartlarının anlamları hakkında daha fazla detaya ihtiyacınız varsa rehber içeriğimizin devamına göz atabilirsiniz.
UNO Kartları ve Anlamları (Detaylı)
UNO kartlarının anlamları sizin için ilk okuyuşta zor geldiyse detaylı bir rehber daha hazırladık. Oyunda yer alan tüm destedeki hamle kartlarının ne işe yaradığı hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız:
Tersine Çevir
UNO oyununda tersine çevir kartı oyun akışının yönünü değiştirir. UNO oynayanlar genellikle oyuna saat yönünde soldan sağa bir akış ile başlarlar. Oyun devam ederken bir oyuncu tersine çevir kartını atmışsa akış sağdan sola olarak değişir. Kart sonrası ilk hamleyi ise kartı ortaya atan oyuncunun yanındaki kişi yapar.
Tersine çevir kartı oyunda ilk kullanılan kart ise oyun direkt olarak sağdan sola olacak şekilde başlamalıdır. Oyun içerisinde tekrar aynı kart gelmesi durumunda akış farklılık gösterir.
Atla
Atla kartı ile hamle yapan oyuncu sıradaki oyuncunun pas geçmesini sağlar. Bu kart kullanıldıktan sonra sırada olan bir sonraki oyuncu hamle yapamaz. Hamle sırası ondan bir sonraki oyuncuya geçer. “Atla” kartını kullanırken aynı renkte olan kartın üzerine atmalısınız. Ortadaki son kart yine bir “Atla” kartıysa onun üzerine renk farkı olmadan atılabilir.
İki Kart Çek
Oyunda rakiplerinize zarar veren kartların başlarında gelmektedir. Eğer iki kart çek kartı kullanılırsa sıradaki oyuncu ortadan iki adet kart çekmek zorunda kalır. Bunun yanında sırasını da kaybeder. Oyun ondan sonraki oyuncudan devam eder.
Dört Kart Çek
UNO oyununda oyuncuları en çok kızdıran hamle kartıdır. Dört kart çek kartı kullanıldığı zaman sıradaki oyuncu ortadan 4 kart almak zorunda kalır. Aynı zamanda ortadan alınan 4 kart sonrası sıra ondan sonraki oyuncuya geçer.
Dört Kart Çek kartı ekstra olarak joker kartı işlevine sahiptir. Bu kartı kullanan oyuncular renk belirleme hakkı kazanırlar.
Önemli Not: “1İki & Dört Kart Çek” kartları kullanıldığı zaman kurallar devreye girer. Eğer oyun başlamadan kuralları üstüne kart atabilecek şekilde belirlediyseniz oyuncu ondan sonra gelen oyuncuya kartlarını devredebilir. Fakat klasik UNO kuralları arasında devretme özelliği yer almamaktadır. Örnek vermek gerekirse: Bir oyuncu size “İki Kart Çek” hamlesini uyguladıysa ve sizde de aynı karttan bulunuyorsa o kartı kullanarak sizden sonraki oyuncuya kart çektirebilirsiniz. Fakat bu konuyu oyun öncesi kurallarda belirlemeniz gerekir. Bilgisayar/Mobil taraflı UNO oyunları arasında bu kural eklidir. Masa kartı olarak ekli değildir.
Joker
Joker kartını kullanan oyuncu renk seçme hakkı kazanır. Normal kart oyunlarındaki kadar işlevsel bir kart olduğu söylenemez. Fakat bu kartın puanlı oyunda 50 puan değeri bulunmaktadır.
Tüm renklerin üzerine atılabilmesi sebebiyle adı “Joker” olarak geçmektedir.
El Değiştir
UNO oyununun en stratejik kartlarından bir tanesidir. “El Değiştir” kartını kullanan oyuncu istediği başka bir oyuncu ile kartlarını değiştirir. Aynı zamanda el değiştiren kişi yeni bir renk belirleme hakkına sahip olur.
El değiştirme kartı oyunun ilk elinde de kullanılabilmektedir. Böyle bir kullanım sonrasında oyuncular kartları takas eder ve kartı kullanan oyuncunun belirlediği renkten devam edilir.
Eli Dağıt
Genellikle kötü bir ele sahip olan oyuncuları kurtarabilecek karttır. “Eli Dağıt” kartı kullanıldığı zaman tüm oyuncular kartlarını kapalı bir şekilde ortaya bırakırlar. Ortaya bırakılan kartlar karıştırılır ve oyunculara sırasıyla tekrar dağıtılır.
2Dağıtım sonrasında kartlarınızın sayısı önceki ile aynı olmazsa bu kural hatası değildir. Örneğin dağıtılan el öncesinde 5 kartı olan oyuncu dağıtım sonrası 6 kart alır. Bu normal bir durumdur.
Sayı Kartları
Oyunun devamlılığı için gerekli olan sayı kartları ekstra bir fonksiyona sahip değildir. 0-1-2-3-4-5-6-7-8-9 şeklinde olan bu kartlar oyunu kazanmaya giden yolda küçük bir araçtır.
Boş Kartlar
UNO kart anlamları konusunda en merak edileni boş kartlardır. Sadece bazı oyuncuların kullanmayı tercih ettiği boş kartlar yaratıcılığı seven oyuncular için oldukça idealdir. Adı üzerinde boş bir şekilde gelir ve kullanımını belirlemek oyunculara kalır.
Seçtiğiniz boş kartları oyun öncesinde belirleyebilirsiniz. Fakat daha fazla heyecan arıyorsanız oyun esnasında kullanım seçebilirsiniz. Elbette abartı olmayacak şekilde! Bu konuda büyük kavgalar çıkmasını istemiyorsanız oyun öncesi belirlemenizde fayda var. Belirlemekte sorun yaşayan oyuncular aşağıda yer alan tavsiyelere göz atabilir.
Boş Kart Tavsiyeleri
- Kartı atan oyuncu hariç diğer oyuncuların birer kart çekmesi.
- Ekstra bir tur kazanma hakkı.
- Sıradaki oyuncunun 2 kart çekmesi.
- Seçeceğiniz bir oyuncunun elini (kartlarını) diğer oyunculara göstermesi.
- Seçeceğiniz oyuncunun bir şarkı söylemesi. Oyuncunun reddetmesi durumunda ortadan ekstra 1 kart çekmesi.
UNO’yu eğlenceli yapan bu tür tavsiyelerdir. Sizlerde belirlediğiniz saygılı kurallar içerisinde eğlenceli boş kartlar oluşturabilirsiniz. Bu ortama ve sizin yaratıcılığınıza kalmış bir durum ^^
UNO Kartlarının Puan Değerleri
UNO kartları ve anlamları konusunda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyorsanız artık hangi kartın kaç puan değerinde olduğunu öğrenebilirsiniz. Spesifik olarak her kart farklı puan kazandırır. UNO’yu puanlı sistem ile oynamayı tercih eden oyuncular için kartların puan değerleri şu şekildedir;
- Sayı Kartları: Oyunda bulunan 0-9 aralığındaki tüm sayılar kendi değerleri kadardır. 2 kartının 2 puanı varken 5 kartının 5 puanı var gibi…
- 2 Kart Çek: 20 puan
- 4 Kart Çek: 50 puan
- Joker: 50 puan
- Tersine Çevir: 20 puan
- Atla: 20 puan
Oyunda yer alan diğer kartlar fonksiyonel ve belirgin değişiklikler yaptığı için puan kazandırmaz.
UNO destesinin ve kartlarının anlamları hem bilgisayar hem masa oyunu olarak genelde aynıdır. Masa oyunu daha fazla yaratıcılığa bağlı olduğu için boş deste durumu farklı kılar.
Ubisoft’un geliştirmiş olduğu UNO oyunu teknoloji cihazlarında oynanabilen en iyi sürümdür. Hem çok oyunculu oynanabilir hem de her el akıcı bir şekilde devam eder.
Flip tamamen farklı kurallara dayalı bir işleyişe sahiptir. Klasik UNO oyununun dışında anlamlar taşır. İki yönlü kart sistemi olduğu için deste sayısı 2 katıdır.
UNO kart anlamları rehberinin sonuna geldik. UNO arkadaşlarınızı ve sevdiğiniz diğer insanları oynarken keyiflendiren ve güzel vakit geçirmenizi sağlayan bir oyundur. Bu yüzden sadece eğlenmeye odaklanmanız önemlidir.